15

Donald Trumps Mellanösternpolitik kan bli farlig

Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn har hotfullt varnat Iran sedan landet utfört ett missiltest. Med Donald Trump som USA:s president kan det bli farligt i Mellanöstern.

I helgen ska Iran ha genomfört ett misslyckat test av en medeldistansmissil. Detta har fått Donald Trumps administration att reagera starkt.

– Iran fortsätter att hota USA:s allierade i regionen, sade Michael Flynn i ett hotfullt uttalande.

– Vi ger officiellt en varning till Iran.

Irans försvarsminister Hossein Dehghan bekräftar att missiltestet ägt rum men avfärdar anklagelserna om att det skulle bryta mot FN-resolutionen som förbjuder landet att testa ballistiska missiler som kan bära kärnvapen.

– Vi tänker inte låta någon utlänning lägga sig i våra försvarsangelägenheter, säger ministern.

Innan det amerikanska presidentvalet varnade jag för att Donald Trump kan komma att föra en farlig utrikespolitik i Mellanöstern eftersom han är omringad av fanatiska sionister och judar med Israel som främsta prioritering.

Trumps närmaste Israelrådgivare är Jason Greenblatt, en ortodox jude som jobbat med att vakta illegala judiska bosättningar i det ockuperade Västbanken beväpnad med automatvapen.

Donald Trump är själv en förblindad sionist. Under den sista presidentvalsdebatten i oktober påstod Trump att Iran ”absolut” kommer skaffa sig kärnvapen om landet får chans. Den 26 oktober 2016 talade han till ett Trump-vänligt sionistmöte i Israel och påpekade att han ”kommer att stå upp mot fiender som Iran”.

– Tillsammans kommer vi stå upp mot fiender som Iran, som vill förstöra Israel och dess folk, sade Donald Trump till en jublande judisk publik.

Det som Michael Flynn nu uttrycker är i exakt samma linje med detta.

Myten om att Iran vill utplåna Israel bygger på en felöversättning av ett tal från Irans tidigare president Mahmoud Ahmadinejad.

Trump och Netanyahu personliga vänner

Donald Trump har en nära och personlig relation med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Netanyahu klargjorde tidigt att han såg fram emot att hans ”vän” Donald Trump skulle bli USA:s president.

Under ett telefonsamtal söndagen efter presidentinstallationen i Washington talade de båda om ”frågan om Israels ärkefiende Iran”, uppger SvD.

Israel är sedan länge ute för att krossa det shiamuslimska Iran, som man ser som en stark motståndare. USA:s Mellanösternpolitik har under många år präglats av neokonservativa sionistiska intressen som går ut på att säkra Israels makt och expansion i regionen. Hellre sönderslagna små stater, än starka enade stater, är tanken. Israellobbyn hetsade och manipulerade bland annat fram Irakinvasionen 2003 som omintetgjorde Irak, något statsvetarna John Mearsheimer och Stephen Walt visat i sin vetenskapliga skrift ”The Israel Lobby”. Irakkriget är den främsta orsaken till instabiliteten i Mellanöstern och uppkomsten av IS samt migrantströmmarna till Europa (vilket gör det tragikomiskt att så många ”Sverigevänner” naivt stödjer Israel).

Donald Trump är så extremt sionistisk att Benjamin Netanyahu ”jublar” åt att han blivit president, menar Aftonbladet. Sedan Trump tillträtt som USA:s president har israeliska myndigheter gett grönt ljus för över 566 nya bostäder i tre bosättningar i det illegalt ockuperade östra Jerusalem samt fått löfte om att USA:s ambassad kan flyttas till Jerusalem (vilket skulle kunna skaka om hela regionen). Trump har också bjudit in Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till ett vänskapligt möte i Washington i februari.

– Spelets regler har ändrats med Donald Trumps tillträde som president. Vi behöver inte längre ha våra händer bundna som under Barack Obamas tid. Nu kan vi bygga till slut, säger Meir Turgeman, vice borgmästare och ordförande i Jerusalems bostadsutskott.

Michael Flynn har själv sagt att Bushs Irakinvasion skapade IS och kaoset i Mellanöstern, varför man får hoppas att han och hans nye chef inte är så dumma att de gör något liknande själva. Annars kan vi få se ett förödande allianskrig likt första världskriget, med Iran, Ryssland, Syrien, Hizbollah på ena sidan, och USA, Israel, Saudiarabien m.fl. på andra. För den här gången kommer omvärlden inte stå och se på.