2

Donald Trump stoppar muslimsk invandring

Foto: Wikimedia

USA:s president Donald Trump har infriat ännu ett vallöfte och stoppar muslimsk invandring från sju länder i Afrika och Mellanöstern. Syftet är att stoppa terrorism och brottslighet.

Det handlar om människor från Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen som kommer att vägras visum till USA. Även syriska migranter stoppas under obestämd tid.

Beslutet undertecknades i Pentagon på fredagseftermiddagen.

– Vi vill vara säkra på att vi inte släpper in de hot som våra soldater bekämpar. Vi vill bara släppa in dem som vill stötta vårt land och som djupt älskar vårt folk, säger Donald Trump.

– Vissa personer som kommer hit har onda avsikter. De flesta har det inte, antar jag, men vi kan inte ta några risker, säger han i en intervju med Fox News Sean Hannity.

Trump påpekar att invandringen till Europa lett till ”otrolig brottslighet”, något han inte vill se i sitt eget land.

Förbudet ska gälla i 120 dagar. Därefter kommer de som flyr på grund av religiöst förtryck prioriteras. Av allt att döma är kristna första prioritet.

– Om du var muslim kunde du komma in. Men var du kristen var det nästan omöjligt. Anledningen till att det är så orättvist är att alla förföljdes och människor halshöggs, men de kristna blev mer utsatta, säger Donald Trump.

Trump vill också minska antalet så kallade flyktingar från 110 000 per år till 50 000 samt införa ”extrema bakgrundskontroller” av immigranter som avser bosätta sig i USA, något han också sade under sin valkampanj.