4

Forskare ska ta fram ”vaccin” mot falska nyheter

Forskare ska ta fram vaccin för att hjälpa dig tänka rätt.

Forskare vid Cambridge University har publicerat en studie för att ta fram ett ”vaccin” mot så kallade ”falska nyheter”, rapporterar BBC.

Studiens huvudförfattare Sander van der Linden säger att syftet är att ge människor en ”kognitiv” förmåga att bygga upp motståndskraft mot ”felaktig information” och göra människor ”mindre känsliga för falska nyheter”.

– Desinformation kan vara klibbig, sprida sig och replikera sig som ett virus, säger dr van der Linden, som är psykolog, i ett uttalande.

– Vi ville se om vi kunde hitta ett ”vaccin” genom att förebyggande utsätta människor för en liten mängd av den typ av desinformation de kan uppleva.

Studien, som publicerats i tidskriften Global Challenges, jämförde reaktionerna hos mer än 2.000 personer bosatta i USA efter två påståenden om den globala uppvärmningen.

Beroende på hur forskarna presenterade informationen kunde de ”hjälpa” försökspersonerna utveckla en förmåga att identifiera ”sanningen” om klimatförändringarna.

”Studien kommer efter att sociala medieföretag och nyhetsorganisationer brottats med falska nyheter. Experter har varnat för att påverkan av falska nyheter på demokratiska processer är ett växande problem”, skriver australiska ABC om forskningsresultatet.